اینتل امشب به طور رسمی چیپست جدید Z890 و سوکت LGA 1851 را برای نسل پانزدهمین پردازندههای دسکتاپ Core Ultra (سری 2) خود معرفی کرد. خوشبختانه همزمان با رونمایی رسمی، نمونه ای از مادربردهای جدید Z890 وارد شهر سخت افزار شد و در این مقاله نگاهی دقیق تر به ویژگی ها، تغییرات و بهبودهای جدید Z890 خواهیم داشت.
طبق معمول، اینتل ابتدا چیپست های پرچمدار خانواده Z خود را عرضه می کند که کامل ترین و بهترین چیپست های تاریخ خواهند بود. این بار نوبت Z890 است که در رقابتی سخت با تیم قرمز به پردازنده های نسل پانزدهم اینتل کمک کند. این تراشه چندین پیشرفت قابل توجه از نظر قابلیت اتصال و اورکلاک دارد که در ادامه می توانید با آنها آشنا شوید.
بررسی پلتفرم جدید اینتل؛ تراشه Z890، سوکت LGA 1851 و ویژگی های جدید
به عنوان یکی از بزرگترین شرکای اینتل، ایسوس از سری جدید مادربردهای Z890 رونمایی کرد و نوآوری های گسترده ای را برای کاربران حرفه ای و علاقه مندان به بازی به ارمغان آورد. پس از رونمایی رسمی، نمونهای از مادربرد ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI در Device City داریم که یک مدل رده بالا است.
یکی از ویژگی های قابل توجه این سری از مادربردهای ایسوس ROG قابلیت NPU Boost است که در قسمت BIOS فعال شده و عملکرد NPU را تا 24 درصد افزایش می دهد. این ویژگی به کاربران اجازه می دهد تا از بازدهی بالاتری در نرم افزارهای مجهز به هوش مصنوعی بهره مند شوند..
سوکت جدید LGA 1851
سوکت LGA 1851 آخرین استاندارد اینتل است که با 1851 پین طراحی شده است و توانایی ارائه بهتر توان مورد نیاز پردازنده های جدید را فراهم می کند. بدیهی است که تغییرات مورد بحث باعث پایداری بیشتر سیستم در زیر بارهای سنگین شده است. البته سوکت جدید به معنای نیاز به مادربرد جدید است و همچنین مادربردهای جدید از پردازنده های قدیمی پشتیبانی نمی کنند.
در همین حال، پین های اضافی این سوکت به ارائه امکانات بیشتر و بهتر کمک کرده است. با این حال، سوکت LGA 1851 از نظر اندازه تفاوتی با سوکت LGA 1700 قبلی ندارد و فقط ارتفاع آن کمی تغییر کرده است. این باعث می شود بسیاری از خنک کننده های فعلی با سوکت جدید LGA 1851 سازگار باشند.
یکی از تغییرات مهم در Z890 که خریداران باید از آن آگاه باشند، پشتیبانی انحصاری از DDR5 و نه DDR4 دیگر است. البته، این یک نکته مثبت است، زیرا DDR5 کارآمدتر از DDR4 است و پهنای باند بیشتری را برای پردازش مبتنی بر حافظه فراهم می کند.
تراشه Z890، قلب پلتفرم جدید اینتل، پهنای باند بیشتری را برای گرافیک و فضای ذخیره سازی پرسرعت نسل بعدی با پشتیبانی بهتر و بیشتر از فناوری های جدید مانند PCIe 5.0 و PCIe 4.0 ارائه می دهد.
کاربران با ارائه 16 خط PCIe 5.0 و 8 خط PCIe 4.0 می توانند از آخرین نسل کارت های گرافیک و SSD های NVMe بدون نگرانی در مورد عرض اتوبوس استفاده کنند. این چیپست همچنین از Thunderbolt 5 پشتیبانی می کند که سرعت انتقال داده را دو برابر در مقایسه با Thunderbolt 4 نسل قبلی ارائه می دهد.
اورکلاک و عملکرد
Z890 همچنین ویژگی های جدیدی را برای علاقه مندان به اورکلاک ارائه می دهد. بهبود کنترل ولتاژ و مدیریت حرارتی از جمله ویژگیهای کلیدی است که به کاربران امکان اورکلاک پایدارتر و ایمنتر را میدهد. این تراشه همچنین از فناوری Thermal Speed Boost (TVB) پشتیبانی می کند که به پردازنده ها اجازه می دهد فرکانس خود را در شرایط دمایی مناسب افزایش دهند.
چیپست Intel Z890 دیگر از PCI Express 3.0 پشتیبانی نمی کند و بر اساس استاندارد 4.0 ساخته شده است. این چیپست امکان نصب کارت گرافیک با دسترسی به عرض گذرگاه PCIe 5.0 x16 و SSD PCIe 5.0 x4 را می دهد که در نسل قبل امکان پذیر نبود.
اینتل تغییرات بزرگی در عرصه اورکلاک در پلتفرم Arrow Lake و چیپست Z890 خود ایجاد کرده است. یکی از این ویژگیها، افزایش سرعت حرارتی برای تمامی پردازندههای سری K، از جمله Core Ultra 5 است که امکان افزایش پویا در سرعت کلاک پردازنده را در شرایط حرارتی بهینه فراهم میکند. این ویژگی تنها برای پردازنده های سطح بالا در دسترس بود، اما اکنون حتی مدل های میان رده نیز می توانند از این ویژگی بهره ببرند.
علاوه بر TVB، سیستم های اورکلاک پلت فرم جدید نیز گام به گام بهبود یافته است. Z890 به جای استفاده از نرخ کلاک هسته و بالا، به پردازنده ها اجازه می دهد تا عملکرد خود را در سطوح متناوب بین نرخ ساعت تنظیم کنند. این ویژگی که مقیاسگذاری سرعت ساعت نامیده میشود، امکان تنظیم دقیق پردازندهها را با توجه به نیازهای پردازشی فراهم میکند. این سیستم جدید به پردازندهها این امکان را میدهد که بهجای کاهش ناگهانی فرکانس، به طور مداوم و دقیقتر در هنگام بارهای سنگین تنظیم شوند تا بهرهوری و عملکرد بهتری داشته باشند.
چیپست Z890 همچنین با پشتیبانی از فناوریهای ارتباطی مدرن مانند USB4 و Thunderbolt 5 قابلیتهای بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهد. پهنای باند بالاتر Thunderbolt 5 اجازه میدهد تا حجم زیادی از داده در زمان کمتری منتقل شود، که به ویژه برای کاربران حرفهای در زمینههای گرافیکی و ویدیویی بسیار حیاتی است. .
قابلیت های ارتباطی و ارتباطی
علاوه بر این، با استفاده از معماری گرافیکی Xe LPG اینتل، کاربرانی که از پردازندههای نسل بعدی اینتل استفاده میکنند، میتوانند نمایشگرهای با وضوح بالا را بدون نیاز به نصب کارت گرافیک مجزا به سیستمهای خود متصل کنند. این پردازنده ها از استانداردهای DisplayPort 2.1 و HDMI 2.1 (FRL) پشتیبانی می کنند که امکان استفاده از نمایشگرهای 8K و نمایشگرهای با کیفیت بالاتر را فراهم می کند.
از نظر اتصال، مادربردهای سری Z890 با پورت های پیشرفته مختلف عرضه می شوند. از چندین پورت USB گرفته تا اسلات M.2 برای نصب SSDهای پرسرعت، همه اینها با پشتیبانی از 20 خط PCIe 5.0 از پردازنده و خطوط PCIe 4.0 از چیپست جدید اینتل امکان پذیر شده است.
فناوری جدید NitroPath DRAM نیز در برخی از مادربردهای سری Z890 ایسوس معرفی شده است که به انتقال سریعتر اطلاعات بین رم و پردازنده کمک می کند و با بهبود مسیرهای سیگنال و کاهش نویز، ثبات را در فرکانس های بالا افزایش می دهد.
در بخش ارتباطات خارجی، Thunderbolt 5 برای اولین بار در مادربردهای رومیزی سری Z890 معرفی شد. این فناوری پهنای باند 80 گیگابیت در ثانیه را فراهم می کند و به 120 گیگابیت در ثانیه افزایش می یابد و امکان اتصال همزمان چند نمایشگر 8K را فراهم می کند. مدل هایی مانند ROG Maximus Z890 Extreme و ProArt Z890-Creator WiFi دارای پورت Thunderbolt 5 هستند.
برای کسانی که به دنبال اورکلاک رم با سرعت بالا هستند، ایسوس فناوری جدیدی به نام AEMP III را در این سری از مادربردها معرفی کرده است که با تنظیم خودکار فرکانس و درایور ساعت، عملکرد بالاتری را ارائه می دهد. این فناوری ابتدا درایور ساعت و سپس فرکانس ماژول را تنظیم می کند.
نسل جدید WiFi 7 نیز همراه با مادربردها معرفی شده است و سرعت اتصال بی سیم را تا 4.8 برابر سرعت وای فای 6 افزایش می دهد. مادربردهای سری ASUS Z890 دارای آنتن WiFi Q و نرم افزار اختصاصی برای افزایش تجربه کاربری هستند.
خلاصه
پلتفرم جدید اینتل با چیپست Z890 و سوکت LGA 1851 به پیشرفت قابل توجهی از نظر عملکرد و قابلیت های اتصال دست یافته است. پشتیبانی از فناوری های جدید مانند PCIe 5.0 و Thunderbolt 5 به کاربران این امکان را می دهد که از حداکثر کارایی و انعطاف پذیری بهره مند شوند. بهبود در مدیریت انرژی و حرارت، این پلتفرم را به انتخابی بهتر از همیشه برای کاربردهای سنگین و حرفه ای تبدیل کرده است.
یکی از مادربردهای رده بالا و مجهز این نسل، ROG STRIX Z890-E GAMING WIFI است که از آخرین فناوری ها و عملکردهای انحصاری ایسوس همراه با طراحی بسیار چشم نواز بهره می برد. این مادربرد از نظر عملکرد، اورکلاک، قابلیت های اتصال پرسرعت و البته قابلیت های هوشمند، چیزی کم ندارد. در آینده بررسی این مادربرد جذاب در Device City منتشر خواهد شد.
این مادربرد ایسوس علاوه بر میزبانی قدرتمند از پردازندههای Core Ultra، از قابلیتهای اتصال و ذخیرهسازی پیشرفته نیز برخوردار است. به عنوان مثال، می توانید 7 درایو M.2 را نصب کنید که همگی مجهز به هیت سینک هستند. همچنین برای اولین بار در سری ROG STRIX، این مادربرد به نورپردازی خیره کننده Polymo مجهز شده است که باعث می شود قاب های شفاف بیش از پیش خیره کننده به نظر برسند و هرگز دیدن آن خسته کننده نخواهد بود.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/articles-guides/motherboard/52905-intel-z890-chipset-motherboard-preview-rog-strix-z890-e-gaming-wifi